Home > Tuberkulozi
Tuberkulozi

Programi i TB ne SHQIPERI bazohet ne tre elemente kryesore:

  1. Spitali Universitar I Semundjeve te Mushkerise ne Tirane, ndermjet departamentit te Semundjeve te mushkerive i cili eshte institucioni kryersor per kontrollin e TB ne vend .Aty ndodhet dhe Laboratori Kombetar I references per tuberkulzoin;
  2. 2 spitale te mushkerise ,nje ne Korce dhe nje ne Shkodre;
  3. Dispanseri tuberkulare si pjese e sherbimit shendeterosr paresor (nga 36 rrethe qe ka vendi).

Programi Kombetar I Tuberkulozit udhehiqet zyrtarisht nga Ministria e Shnedeteise. Spitali Universitar I mushkerise mbetet institucioni kryesor ne kontrollin e tuberkulozit dhe gjithashty eshte dhe pergjegjes per rrjetin e laboratoreve bakteriologjik per zbulimin e bacilit te Kokut.Ne kete institucion jane te vendosur Sherbimet Universitare te semundjeve te mushkerise ,Laboratori Kombetar I References dhe Epidemiologu.

Gjithashtu dhe Insituti I Shendetit Publik luan nje rol te rendesishem ne kontrollin e tuberkulozit ,vecanerisht nepermjet sektorit te epidemiologjise dhe te vaksinimit.

TB është konsideruar vazhdimisht si prioritet nga qeveritë shqiptare dhe legjislacioni për kontrollin e tij ka pasur përmirësime të vazhdueshme.

 

Dokumentat

 

Guiding principles to reduce tuberculosis transmission in the WHO European Region (2018)

Evidence-based guidance is needed on (i) how tuberculosis (TB) infectiousness evolves in response to effective treatment, and (ii) how the TB infection risk can be minimized to help countries to implement community-based, outpatient-based care while reducing TB-related suffering and improving TB treatment outcomes. This document aims to 1) review the available evidence on how TB infectiousness evolves in response to effective treatment and which factors can lower or boost infectiousness; 2) present policy options on the infectiousness of TB patients relevant to the WHO European Region; 3) define the limitations in the available evidence and 4) provide recommendations for further research. The document aims to target all professionals dealing with TB (e.g. TB specialists, pulmonologists, infectious disease specialists, primary health care professionals, and other clinical and public health professionals), as well as health staff working in settings where TB transmission may occur.
For more click here (Guiding Principles to Reduce Tuberculosis
Transmission in the WHO European Region )